16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri UE neutilizate pentru proiecte de energie durabilă

Fonduri UE neutilizate pentru proiecte de energie durabilă

Parlamentul European a votat astăzi mobilizarea a 146 milioane de euro din fondurile neangajate în vederea finanțării unor proiecte în materie de economie de energie, eficiență energetică și de energie regenerabilă.
Legislația astfel modificată privind Planul european de redresare energetică va redirecționa fondurile neutilizate către un nou fond pentru a finanța proiecte precum:
– renovarea unor clădiri publice sau private pentru a îmbunătăți eficiența energetică sau pentru a face trecerea la energia regenerabilă;
–  construirea unor instalații de încălzire și energie bazate pe energii regenerabile, și integrarea acestora în rețele de distribuție;
– transport public urban curat prin introducerea vehiculelor electrice și pe bază de hidrogen;
– infrastructuri locale, precum iluminare stradală eficientă, stocarea energiei electrice sau sisteme inteligente de măsurare.
Fondul va ajuta autoritățile locale și regionale la finanțarea unor astfel de proiecte, care trebuie să fie viabile din punct de vedere economic și financiar, așa încât să refinanțeze investițiile în timp util . Începând cu 1 ianuarie 2011, 146,34 milioane de euro vor fi disponibile și vor trebui alocate până la 31 martie 2014.
Contribuțiile din acest fond pot lua forma unor împrumuturi, garanții sau produse financiare. Până la 15% din finanțare poate fi utilizată pentru asistența tehnică acordată autorităților publice în vederea elaborării de proiecte. Echilibrul geografic va fi un criteriu important în procesul de selecție a proiectelor.
Parlamentul a adoptat amendamentul propus cu 582 voturi pentru, 27 împotrivă și 7 abțineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS